Masterstudent från Wien
2022-11-18
Anna Gugle från Universitetet i Wien skrev sin masteruppsats vid vår institution. Här kommer en hälsning från henne.
I had the great opportunity to conduct research for my master’s thesis in the field of food safety at Uppsala University at the Department of Food Studies, Nutrition and Dietetics from October 2021 to June 2022.
Uppsala University is one of the top ranked universities in the world and it was an honour for me to spend two semesters there. I researched for my master thesis with the title “Attitude, knowledge and behaviour towards food safety among families with children under five years in Austria and Sweden”.
The behaviour regarding the preparation of raw eggs, raw beef and raw chicken of families in the home environment is only weakly influenced by the knowledge a person possesses about food safety. In addition, knowledge is only weakly influenced when individuals work in the food industry. A higher level of education also had no influence on the knowledge.
Attitude in general is only weakly correlated with behaviour. However, if looking at specific characteristics in the area of attitude, one can see that the higher the individual perception of risk, the better the behaviour.
To summarize my findings and previous studies one can say that behaviour is mainly influenced by a person’s risk perception and habits and less to not at all by a person’s knowledge and education.
Finally, I would like to thank my two supervisors. Firstly Ms. Ingela Marklinder from Uppsala University and secondly Ms. Petra Rust from the University of Vienna who supported me during my research.
And now what was Sweden like apart from university? First of all, the warmth and friendliness of the Swedes compensated for the long, cold and dark winter. At first glance, Swedes seem a bit cold and reserved, but they are one of the kindest people.
One of the most used phrases of the Swedes is “Vill du fika”? And if you spend some time in Sweden, you will quickly realize how important “fika” is and how deeply ingrained it is in Swedish culture. Traditionally, it’s a coffee break accompanied with a sweet treat to meet and chat with friends and/or colleagues, possible at any time of the day.
Uppsala is a huge student city with many opportunities to have the “time of your life”, as one of the most famous songs by the world-class Swedish band ABBA cites.
I can highly recommend to stay in Sweden and enjoy the amazing landscape, the endless expanse of nature and especially the people who make Sweden as incredible as it is.
Nyheter
-
Tidig behandling av obesitas hos barn har effekt
2023-09-25
Tidig behandling av obesitas hos barn har effekt – även på sikt.
-
Visiting Professor Friedrich-Karl Lücke addresses nutrition and climate change at IKV
2023-09-19
-
Är du lärare och vill du blir behörig att undervisa i hem- och konsumentkunskap?
2023-09-05
I januari 2024 startar hos oss en kurs i hem- och konsumentkunskap för dig som redan är legitimerad lärare, arbetar i skolan och som vill få behörighet att undervisa inom detta ämne.
-
Första universitetslektorn vid institutionen som har en förenad anställning som dietist vid Akademiska sjukhuset
2023-08-31
Den första universitetslektorn vid Institutionen för kostvetenskap som kommer att ha en förenad anställning med befattningen dietist vid Akademiska sjukhuset har nu börjat sin tjänst.
-
Eva Warensjö Lemming om nordiska näringsrekommendationerna
2023-08-09
-
Forskning om ensamätande uppmärksammas av Äldre i Centrum
2023-05-26
-
Vi anordnar internationellt symposium inom sensorik i Uppsala
2023-05-09
Den 15-16 maj träffas forskare och yrkesverksamma inom sensorik i Uppsala.
-
Magisteruppsats om övervikt och obesitas hos barn blir riksnyhet
2023-03-13
Jessica Miregård, verksam som samordnande dietist i Barnhälsovården Sörmland, valde att skriva sin magisteruppsats vid Institutionen för kostvetenskap.
-
Doktorand i kostvetenskap med inriktning krononutrition/måltidsmönster
2023-02-10
Vill du bli doktorand vid institutionen för kostvetenskap och studera hur måltidsmönster hänger ihop med hälsa?
-
Global food safety seminar
2023-01-26
Internationella forskare föreläste om livsmedelssäkerhet för studenter på IKV
-
Professor Paulina Nowicka i forskarpodden om hälsovikt hos barn
2022-12-16
Övervikt hos barn blir allt vanligare. Vad kan man göra som förälder för att hjälpa sitt barn till en mer hälsosam vikt? Det är enklare att börja tidigt med små förändringar än att göra insatser i tonåren, berättar Paulina Nowicka, professor i kostvetenskap vid Uppsala universitet.
-
37 miljoner till forskarskola inom nutrition och dietetik
2022-12-08
Institutionen för kostvetenskap vid Uppsala universitet kommer att leda en forskarskola inom hållbar nutrition och dietetik. Finansieringen kommer från Vetenskapsrådet och Elin Lövestam kommer att koordinera forskarskolan.
-
Finansiering till forskningsprojektet SensAlg
2022-12-07
Projektet SensAlg- en sensorisk kunskapsgrund för ökad konsumtion av svenska makroalger har blivit tilldelat sex miljoner i forskningsmedel i Formas utlysning Smak och sensorik. Projektledare är Pernilla Sandvik vid institutionen för kostvetenskap på Uppsala universitet.
-
Forskning om luktsinnet och barns ätande i media
2022-11-23
Doktorand Linnea Apelmans forskningsprojekt uppmäksammades i flera medier i november.
-
2022 ACCESS Forum Punta Arenas, Chile
2022-11-21
On November 7-11, the 2022 ACCESS Forum was held in Punta Arenas, Chile. Two of the departments’ researchers partook in the workshop “Comparative Eating Practices”: Nicklas Neuman, who co-organized the workshop together with Claudia Giacoman (Pontificia Universidad Católica de Chile), and Eva Warensjö Lemming
-
Masterstudent från Wien
2022-11-18
Anna Gugle från Universitetet i Wien skrev sin masteruppsats vid vår institution. Här kommer en hälsning från henne.
-
Ny avhandling om matmiljön och dess roll för hälsosamt ätande
2022-11-09
Nyligen publicerades avhandlingen: Food environments in socioeconomically disadvantaged and immigrant populations through a non-communicable disease lens.
-
Tore Wretman Symposiet 2022
2022-11-09
Den 1-2 november hölls det årliga Tore Wretmansymposiet med representater från vår institution.
-
Ny publikation om lärande i hem och konsumentkunskap
2022-10-25
En ny publikation från oss studerar mat för hälsa som utbildningsinnehåll. Vad blir möjligt att lära sig utifrån ett givet innehåll?
-
Uppsala Health Summit 2022
2022-10-24
Den 25–26 oktober 2022 hålls det internationella forumet Uppsala Health Summit på Uppsala slott. Tema för årets konferens är ’Healthy Lives from sustainable food systems’
-
Enlight workshop i Göttingen
2022-10-14
Våra medarbetare Pernilla Sandvik och Linnea Apelman besökte Göttingens Universitet i ett samarbete inom Enlight.
-
Delta i forskningsstudien FoodApp om matvanor och social interaktion
2022-09-27
Nicklas Neuman, docent vid Institutionen för kostvetenskap, ingår i forskningscentrumet PAN SWEDEN, där han leder gruppen för konsumentbeteende.
-
Våra studenter på Livsmedelsdagarna 2022
2022-09-13
Kostvetarna Matilda Svennberg och Filip Alderborn representerade institutionen vid Livsmedelsdagarna i Tylösand den 7-9 september 2022.
-
Lärarlyftet i Hem- och konsumentkunskap våren 2023
2022-09-12
Vill du bli behörig lärare inom Hem- och konsumentkunskap? Till och med den 17 oktober kan du anmäla dig till vårens kurs inom ramen för Lärarlyftet.
-
Konferensen Barns rätt till utveckling
2022-09-09
Institutionen var med och anordnade konferensen "Barns rätt till utveckling".
-
Internationell konferens inom Hem- och konsumentkunskap
2022-09-08
I början av september hölls konferensen IFHE XXIV World Congress - Home Economics Soaring Toward Sustainable Development i Atlanta.
-
Intervju med Professor Paulina Nowicka om boken Hälsovikt för ditt barn
2022-09-08
Professor Paulina Nowicka besökte Finland och Folkhälsans forskningcentrum med sitt team i augusti.
-
Välkomnande av nya kostvetarstudenter
2022-08-30
Idag var vi glada att äntligen få välkomna årets nya studenter till vårt kandidatprogram i kostvetenskap!
Varmt välkomna till oss, vi ser fram emot tre utvecklande och inspirerande år! -
Vår medarbetare Patrik Hansson i media om kosttillskott
2022-08-30
Universitetslektor och dietist Patrik Hansson blev intervjuad om kosttillskott.
-
Besök av University of Pretoria
2022-08-25
Besök från University of Pretoria.
-
Docent Nicklas Neuman Medverkan i radio P1 om politikers mat under valrörelsen
2022-08-25
Tisdagen den 23 augusti deltog Nicklas Neuman, docent och biträdande lektor på institutionen, i radioprogrammet ”Nordegren & Epstein i P1”
-
Vi söker en ny doktorand i kostvetenskap
2022-06-07
Institutionen för kostvetenskap söker en ny doktorand som ska arbeta i ett projekt som handlar om stigmatisering av obesitas i samhället, med fokus på barn, fem år och yngre.
-
Risker och utmaningar inom livsmedelssäkerhet
2022-04-26
Professor Chris Griffith, Cardiff Metropolitan University, UK, gav presentationen Food Safety Culture: Past present and future
-
Professor Paulina Nowicka aktuell med boken "Hälsovikt för ditt barn"
2022-02-21
Paulina Nowicka, professor vid Institutionen för kostvetenskap, är aktuell med boken "Hälsovikt för ditt barn. Vetenskap, verktyg och vägen framåt" (Bonnier Fakta, mars 2022).
-
Konferens om livsmedelssäkerhet. Anmälningstiden utökad till den 20 april- går även att delta digitalt!
2022-01-30
Risker och utmaningar inom livsmedelssäkerhet - välkommen på konferens den 26 april 2022.
-
Våra publikationer
2021-10-01
Institutionen har producerat ett stort antal publikationer.
-
Högre Seminarier
2021-10-01
Under vårterminen 2022 ger institutionen ett antal högre seminarier.