Den smaklösa måltiden

En person doftar på blommor

Foto tagen från Unsplash

Syftet med projektet är att utforska patienters, särskilt covid-19-patienters, upplevelser av, och strategier kring, lukt- och smakförändringar i deras vardagsliv med särskilt fokus på mat och måltider. Studien är en kvalitativ intervjustudie som görs i samarbete med Lukt- och smakmottagningen vid Karolinska sjukhuset.

Beskrivning

Gruppen personer med lukt- och/eller smakförändringar har under pandemin vuxit explosionsartat, vilket medför ett högt tryck på de mottagningar som behandlar patienter med dessa problem. Projektet kommer att ge en ökad förståelse för målgruppens upplevelser. Detta i sin tur kommer att ge hälso- och sjukvården en fördjupad insikt i dessa patienters problembild och kunskap om vilka aspekter som är viktiga att fokusera på i såväl bemötande som behandling av patientgruppen. Vidare kan de strategier som deltagarna själva utvecklat, och som vi i denna studie utforskar, fångas upp av hälso- och sjukvården för att användas som verktyg i behandlingen av framtida personer med lukt- och/eller smakförändringar. Vår förhoppning är därmed att studien bidrar till att informera hälso- och sjukvården samt förbättra situationen för de personer som upplever störningar i lukt eller smak.

Projektledare: Pernilla Sandvik, Elin Lövestam, Nicklas Neuman, Eva Lemming

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin