Institutionen för kostvetenskap

Utbildning

Vid Institutionen för kostvetenskap utbildas studenter på grundnivå, avancerad nivå och forskarnivå. Här utbildas ca 165 heltidsstuderande varje år.

Grundnivå

  • Dietistprogrammet (180 hp)
  • Kostvetarprogrammet (180 hp)
  • Inriktning Hem - och konsumentkunskap (inom ämneslärarprogrammet åk 7-9)
  • Fristående kurser

Dietistprogrammet startar varje vårtermin. Dietister arbetar i huvudsak inom sjuk- och hälsovården med patienter och kostbehandling vid olika sjukdomssymptom eller i folkhälsopreventivt syfte. Matens komplexa betydelse för människor i olika livssituationer utifrån olika perspektiv står i fokus.

Kostvetarprogrammet startar varje hösttermin. Kostvetare jobbar i huvudsak med måltidsservice och livsmedelsrelaterade frågor, t.ex. inom storhushåll, handel och industri. Att identifiera, lösa, analysera uppgifter rörande produktion, organisation och administration i måltidsrelaterade verksamheter står i fokus.

Till inriktning Hem- och konsumentkunskap (inom ämneslärarprogrammet) är det ingen nyantagning från och med våren 2014. Hem- och konsumentkunskap (45hp) kan för närvarande läsas inom Lärarlyftet.

De flesta av våra kurser kan också läsas som fristående kurs.

Avancerad nivå

Efter avslutad utbildning på grundnivå finns möjlighet att studera vidare på avancerad nivå. Vid Institutionen för kostvetenskap erbjuds ett fakultetsgemensamt Masterprogram i samhällsvetenskap med inriktning mot kostvetenskap. Masterprogrammet är uppbyggt av fakultetsgemensamma kurser, ämneskurser samt andra valbara kurser. Masterprogrammet omfattar totalt 120 hp men kan avslutas med en magisterexamen om totalt 60 hp. En masterexamen ger behörighet till forskarutbildning. Institutionens kurser på avancerad nivå går också att läsa som fristående kurs.

Forskarutbildningen inom kostvetenskap omfattar fyra års heltidsstudier för doktorsexamen.